Kaikki irti ITIListä USM-metodilla, eli miten ihmeessä tätä oikein tehdään?

ITILin varhaisista versioista lähtien viitekehyksen mukana on kulkenut hokema ”Adopt & Adapt.” Vapaasti käännettynä: ”Omaksu ja sovita itsellesi sopivaksi”. Mysteeriksi on jäänyt, että miten se sovittaminen oikein kannattaa tehdä? Aihealueen eri asiantuntijat ovat tarjonneet erilaisia tapoja tehdä ITILin käytäntöön sovittaminen, mutta harvalla taholla on ollut esittää toistettavissa oleva systematiikka viedä ITILin arvolupauksen mukaiset asiat ”kulmahuoneesta konehuoneeseen”. Taikaluoti on ollut hukassa.

Taikaluotia ei valitettavasti ole aiheeseen edelleenkään tarjolla. Jokainen skenaario on erilainen IT-palvelunhallinnassa, jos ei muuten niin saman skenaarion suorittavat eri organisaatioissa eri ihmiset eri rooleista käsin. Mikä siis avuksi, kun parhaita käytäntöjä halutaan hyödyntää ESM- ja ITSM-maailmassa?

Yksi fyysisen universumin suoraviivaisimmista, yksinkertaisimmista ja helposti lähestyttävimmistä menetelmistä palveluhallinnan viitekehysten ja standardien käytännön sovittamiseksi itselle sopivaksi on Unified Service Management -metodi (USM). Voittoa tavoittelemattoman SURVUZ-säätiön luoma ja kehittämä USM tarjoaa järjestelmällisen lähestymistavan palvelunhallinnan kehittämiseksi. Jos organisaatiosi tarjoaa palveluja, systeemiajattelusta ammentava USM tarjoaa standardoidun metodin palveluhallinnan viitekehysten käytännön jalkautumiseen. Jos käytössäsi ei vielä ole ao viitekehyksiä, USM tarjoaa kaikki tarvittavat palaset palveluhallintajärjestelmän ja palveluarkkitehtuurin luomiseen ja käyttöönottoon palveluorganisaatioissa.

USM:n ytimen muodostaa pitkälle systematisoitu tapa mallintaa palveluorganisaation ja asiakkaan välinen vuorovaikutus eri muodoissaan. Kaikki lähtee palveluiden määrittelemisestä loogisesti toistettavissa olevalla tavalla. Palveluorganisaation ja asiakkaan välinen vuorovaikutus voidaan aina kuvata viiden eri loogisen ylätason prosessin ja niistä johdetun kahdeksan loogisen työnkulun avulla. Kun tämä harjoitus on tehty, on meillä käytössä konkreettinen polku eri viitekehysten käytäntöjen jalkauttamiseksi paremmalla osumatarkkuudella. Ratkaisemme loogiset asiat loogisella tasolla, ja työohjetason asiat työohjeiden tasolla. USM tarjoaa meille viimeinkin toistettavissa olevan metodin palveluhallinnan viitekehysten sovittamiseksi.

Jos olet koskaan tuskaillut esimerkiksi ITILin ”implementoinnin” kanssa, suuntaa tänne ja tarkista kalenteriisi sopivat julkiset kurssit. Jos haluat suoraan liikkeelle, klikkaa USM:n viralliselle sivustolle, johon rekisteröitymällä saat metodin perustyövälineet ilmaiseksi käyttöösi. Kyllä, luit oikein. Ilmaiseksi pääsee liikkeelle.

Kysymys: Onko kyseessä uusi ITIL?
Vastaus: Ei ole. USM on ITILin hyötyjä tavoittelevan organisaation paras kaveri.

Kirjoittaja

Mikko Korhonen
Kirjoittaja on palvelunhallinnan, palvelujohtamisen ja muutosjohtamisen valmentaja ja konsultti, jonka erikoisosaamista on turhan mystiikan karsiminen ja viitekehysten sovittaminen toimiviksi käytännöiksi eri kokoisiin organisaatioihin.

    Kysymyksiä

    Wakaru opens the world’s first online store for the sale and distribution of USM online courses

    Lue lisää →

    Osaamistalo Wakaru avaa maailman ensimmäisen verkkokaupan USM-verkkokurssien myyntiin ja jakeluun

    Lue lisää →

    MarsLander-simulaatio: käytännönläheinen tapa oppia ketterää palvelunhallintaa

    Lue lisää →